18-03-2009 Mattheus Passie

Voorjaar 2009 verzorgde Il Cocodrillo Cante een bijzondere uitvoering van de Mattheüs Passie van Johann Sebastian Bach. Voor het eerst werd in het oosten van Nederland de Mattheüs Passie uitgevoerd in de Nederlandse taal. Deze zogenoemde ‘hertaling’ is geschreven door de bekende tekstschrijver en zanger Jan Rot, die hiervoor in 2006 een prijs 2006 ontving.

Uit het juryrapport:

” De goede, bemoedigende, maar ook ontluisterende woorden die je in de hertaling tegenkomt mengen zich met de aloude akkoorden van Bach. (…) Ze nestelen zich in je geweten.”

Voor dit project werd het koor uitgebreid worden met zo’n 20 extra koorzangers alsmede een kinderkoor, samengesteld door onze dirigent. Voor de begeleiding tekende barokorkest  Concerto Barocco. De uitvoering werd enorm enthousiast ontvangen en bleek een enorm succes.

Enkele reacties:

“Jan Rot, ik kan je met overtuiging melden dat dit project een DAVEREND SUCCES was. Mijn lieve buurvrouw kwam gisteren, ogen nat van tranen, langs. Al 20 jaar wonen we naast elkaar en nog nooit had ze een concert van me bijgewoond. Ze was totaal verpletterd, vond het niks te lang en alleen maar mooi. Mooi beeld was het: orkest in zwart, kindjes in wit, koor in zwart, zie foto. Heb je uitzending (RTV Oost) gezien? Heb je gehoord hoe de kinderen a cappella zingen: O Zoon, zei Geestesvader? Zo zuiver…”

en:

“… Ik dacht dit kan niet beter. Van een hele andere orde luisterden wij de ontroerende passie van Mattheus op, naar de hertaling van Jan Rot. Ontzettend mooi! Een dikke, dikke pluim voor Jan waarin hij het lijdensverhaal hedendaags gemaakt heeft, door de klassieke vorm met koor en orkest maakte dit concert op ons beiden diepe indruk. We lagen s’avonds in bed en we hoorden de violen en het gezang nog echoën. Wat hebben we genoten, het was ons paasfeest!”