2020 – Workshop Johannes met Passie

Hoe zou het zijn om samen met een koor te werken aan delen uit de Johannes Passion ondersteund door een regisseur en een dirigent?

Cocodrillo én 21 mensen uit heel Nederland kunnen inmiddels antwoord geven op die vraag, want zij waren afgelopen zaterdag aanwezig bij de workshop “Johannes met Passie” die Il Cocodrillo Cante organiseerde in samenwerking met dirigent Jeanet Bosch en regisseur Carole van Ruitenbeek. Een halve dag werd er gewerkt aan koralen als “Durch dein Gefängnis, Gottes Sohn” en turbae (koorzang waarbij het koor de rol van een groep mensen zingt) als “Nicht diesen, sondern Barrabam”.

Jeanet en Carole hadden een afwisselend programma bedacht waarbij Jeanet een deel muzikaal uitdiepte en Carole ons daarna door middel van verschillende oefeningen liet ervaren wat er in de muziek en in het verhaal gebeurt. Voor het deel “Bist du nicht seiner Jünger einer”, waarin het koor de rol van knechten en dienaren vervult, stelden de zangers zich voor dat ze in de winterkou om een vuur staan terwijl Petrus binnenkomt.
Indrukwekkend was de speloefening bij ‘Nicht diesen, sondern Barrabam”. Het koor vervult hierin de rol van het volk dat Pilatus toeroept terwijl hij op het balkon staat. Vanaf het orgelbalkon van de Ontmoetingskerk in Enschede konden we zelf ervaren hoe het voelt als een roepende menigte je beneden dreigend tegemoet komt.

Na vier uur vol intensiteit en emoties, maar ook humor en gezelligheid, werd de workshop afgesloten door samen in een grote kring alle delen nogmaals te zingen en er op te reflecteren. Het verschil was hoorbaar en voelbaar. Wat een fijne dag en wat leuk om zoveel nieuwe mensen te leren kennen. Wie weet tot een volgende keer!