Het koor

Vocaal Ensemble Il Cocodrillo Cante werd in 1990 als octet opgericht door een aantal liefhebbers van koormuziek, die het een uitdaging vonden om in een kleine bezetting te zingen. Inmiddels is het uitgegroeid tot een kamerkoor bestaande uit goed geschoolde zangers.

Het repertoire behelst uiteenlopende muziek van de Middeleeuwen tot en met de 20ste eeuw.

Il Cocodrillo Cante repeteert wekelijks in het muziekatelier van Prismare, Roomweg 1670 in Enschede. Ieder jaar presenteert het koor twee nieuwe programma’s, a capella of met een klein instrumentaal ensemble.

 

De zangers

 Sopranen AltenTenorenBassen
Christina BodeGonny AartsRogier BrusseeWouter Olthuis
Paula HofstraKarien SpierLia FaberJos Remkes
Daisy van EmstRia SmitMaarten KemperJan Eijkel
Liesbeth TrompetterCiska den BreeyenHugo de GraafPeter van den Heuvel
Liliane Norg-HolthuizenSusanne SpieleHenk NijenhuisHenk Smit
Irene van den GravenMoniek van HoutRobert van den Brink
Iliani Papouli

Bestuur

Voorzitter: Jan Eijkel  |  Secretaris: Karien Spier  |  Penningmeester: Peter van den Heuvel

Geschiedenis

Sinds 1991 staat Vocaal Ensemble Il Cocodrillo Cante onder leiding van Jeanet Bosch. Het koor bestaat uit geschoolde zangers die een uitdagend repertoire op vernieuwende en prikkelende wijze ten uitvoer brengen. Het repertoire omvat verschillende stijlperioden: van renaissance (Josquin, Ockeghem), Barok (Purcell, Schütz, Bach) tot 20e-eeuwse repertoire (Hindemith, Strawinsky, Messiaen, Poulenc, de Leeuw). Il Cocodrillo Cante concerteert in Enschede, de provincie Overijssel en ook in het buitenland (Zwitserland, Frankrijk en Duitsland). In 1996 behaalde het koor de tweede prijs op het korenfestival St. Jozefkerk in Enschede. In 1999 verzorgde Il Cocodrillo Cante een compleet geënsceneerde uitvoering van Purcell’s opera Dido and Aeneas in het kader van het Opera Festival Enschede. Vanwege het grote succes van dit project werd het koor in 2000 wederom uitgenodigd om haar bijdrage te leveren aan dit prestigieuze festival door een uitvoering te brengen van de Petite Messe Solenelle van G. Rossini.

Il Cocodrillo Cante gaf meermaals optredens voor de dodenherdenking in Enschede, met Ein Deutsches Requiem van Brahms (2003 en 2013) en de Messe des Morts van Jean Gilles (2005), soms in samenwerking met Herdenkingskoor Enschede 4 mei. Il Cocodrillo Cante treedt regelmatig op met andere koren uit de regio. In 2007 zong Il Cocodrillo Cante samen met vocaal ensemble Exicon het progamma ‘Stereo Bach’, waarin enkel- en dubbelkorige motetten van de familie Bach werden uitgevoerd in Delden, Enschede en Utrecht.  In 2018 werd samen met Maat 16 uit Deventer een programma met o.a. dubbelkorige motetten van Brahms en het Miserere van Allegri uitgevoerd. De laatste jaren wordt het kerstconcert uitgevoerd in een gezamenlijk optreden met Cappella Enschede Junior.

Ook grote koorwerken staan op het programma. Begin 2009 werd de Mattheuspassie van J.S. Bach in de hertaling van Jan Rot uitgevoerd in Enschede en Tubbergen. Voor het 25-jarig jubileum werden de Musikalische Exequien van Schütz en de cantate “Ich hatte viel Bekümmernis” van J.S. Bach gezongen, met medewerking van Cappella Enschede Barok. Ook trad het koor op in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor in Enschede.

In de toekomst staan de Johannes Passion van Bach en de Maria Vespers van Rachmaninov op het programma.