14-11-2010 A hymn to St. Cecilia

Il Cocodrillo Cante bracht in een concertprogramma vol Engelse koormuziek een ode aan St. Cecilia: de beschermheilige van de muziek.

Het concert vond plaats in de sfeervolle Waterstaatskerk in Hengelo.

Medewerking werd verleend door organist Louis ten Vregelaar, cellist Inja Botden en de sopranen Ilse van Griensven en Marion Röber.

De prachtige Hymn to St. Cecilia van Benjamin Britten vormde het hart van het concert. Britten componeerde dit muziekstuk in 1942 op zijn gevaarlijke terugreis per boot van de Verenigde Staten naar Engeland. De Hymn bestaat uit drie gedichten die alle drie eindigen met dezelfde aanroep: ‘Blessed Cecilia, appear in vision to all musicians, appear and inspire.’ De première was op 22 november 1942, op St. Cecilia’s dag én de verjaardag van Britten.

Vier eeuwen daarvoor componeerde Thomas Tallis ‘If ye love me’ en het motet ‘In manus tuas’. Van Herbert Howells klonk ‘Like as the hart desireth the waterbrooks (psalm 42) en van John Tavener ‘The Lamb’. Het concert eindigde met een meesterwerk uit het religieuze koorrepertoire: de ‘Funeral sentences’ van Henry Purcell.